Destia
Ladataan...

Destian sidosryhmäjulkaisu

Torilla tavataan!

Toimiva Suomi  · Julkaistu 08.10.2018

Surkea sääkään ei hidasta vauhtia, kun Destia uudistaa Kansalaistoria Helsingin ydinkeskustassa. Tiiviissä kaupunkiympäristössä rakentaminen vaatii tositoimijoilta monenlaista erikoisosaamista.

Syysmyrsky riepottaa puita ja pöllyttää hiekkaa, tumma taivas enteilee sadetta. Työmaalla hurisevat imupumput, ja kaivinkoneet raivaavat tilaa uusille hulevesijärjestelmille. Pyörökuormaaja tuo lisää graniittia kivimiesten naputeltavaksi. Sää on surkea, mutta töitä se ei haittaa, kun Helsingin Töölönlahden eteläkupeeseen rakennetaan Kansalaistoria ja Makasiinipuistoa.

Helsingin keskustakirjasto Oodin rakennustyömaan lisäksi työmaata rajaavat Musiikkitalo, nykytaiteen museo Kiasma ja Sanomatalo. Mannerheimintien toisella puolella seisoo Eduskuntatalo. Nyt ollaan aivan Helsingin ytimessä.

– Kansalaistori ja Makasiinipuisto muodostavat yhdessä keskustakirjasto Oodin etupiha-alueen, sanoo projektinjohtaja Anna Nyyssönen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

– Urakkaan kuuluu pohja-, vesihuolto- ja viherrakentamistöitä. Osa maarakentamistöitä ovat pilaantuneen maamassan poisvienti sekä luonnon- ja betonikivetyksien asentaminen.

Alueesta tehdään mitä erilaisimpien yleisötapahtumien näyttämö ja kaupunkilaisten vihreä olohuone, joka yhdistyy Helsingin keskuspuistoon.

– Tämä on mielenkiintoinen ja haastava työmaa, sillä töitä tehdään todella näkyvällä paikalla keskellä vilkasta pääkaupunkia, toteaa Destian työpäällikkö Kimmo Perttu.

– Työssä pitää huomioida yhtä hyvin niin henkilöauto- ja bussiliikenne kuin aluetta ympäröivät jalankulku- ja pyöräilyreitit. Oman säväyksensä työmaalle tuo ympärillä elävä kaupunki tapahtumineen.

Urakkaan kuuluu pohja-, vesihuolto- ja viherrakentamis­töitä.

Toukokuussa alkaneen vaativan urakan etenemisellä on kaksi tinkimätöntä kirittäjää. Syyskuun loppuun mennessä noin puoleen väliin edenneet kivetystyöt luovat pohjan Kansalaistorille, jolla vietetään Oodin avajaisia joulukuun 3. päivä. Valmista on oltava marraskuun puoliväliin mennessä.

Tämän jälkeen alkavat rakennustyöt Makasiinipuistossa, jonka luovutus on ensi vuoden kesäkuun 28. päivä. Pelivaraa ei ole, sillä puiston viereinen Finlandia-talo on 1.7.2019 alkavan Suomen EU-puheenjohtajakauden päätapahtumapaikka. Silloin lähiympäristön on oltava mallillaan.

– Tällä hetkellä kriittisin työvaihe on Kansalaistorin kivetys. Luonnongraniitilla päällystettävää aluetta on yli 12 000 neliötä, ja jokainen laatta- ja nupukivi nuijitaan käsityönä paikoilleen, Perttu sanoo.

Kymmenien tuhansien kivien työmaalla tehdään pitkiä päiviä eri vuoroissa aamukuudesta iltakymmeneen. Luonnonkivilaatoituksesta rakentuvat myös pieni porrastasanne ja Kansalaistoria reunustavat matalat muurit. Marraskuuta lähestyttäessä kivetystyöt ovat olleet syyssäiden armoilla, sillä kovilla sateilla työmaan ylle tarvitaan telttakatos. Se on myös varustettu lämmityslaitteilla siltä varalta, että kivetystyön lämpötilaraja, +5 astetta, alittuu.

Kivetystyömaan vieressä myllää hulevesiviemäröinnin uusimiseen liittyvä ohipumppaus, joka jatkuu vuorokauden ympäri viikonloppuja myöten.

Helsingin tapahtumanäyttämöksi ja eläväksi olohuoneeksi rakentuvan alueen paikalla oli aikoinaan VR:n makasiinit, jotka tuhoutuivat tulipalossa vuonna 2006. Maa-aines varikko- ja varastoalueen alla oli pilaantunut vuosien saatossa.

Nyt kaikki pintakerrokset uusitaan ja pois viety maa-aines korvataan uusilla kerrosrakenteilla ja osittaisilla vaahtolasikevennyksillä. Vanhojen rakenteiden poistossa ei vältytty yllätyksiltä.

– Kaivuutöissä löytyi vanhoja kaivoja ja viemäreitä, jotka on nyt tulpattu ja katkaistu. Myös poiskuljetettavan pilaantuneen maan määrä osoittautui seitsemän kertaa ennakkoarvioita suuremmaksi, mikä teetti lisätöitä, kertoo Destian työmaapäällikkö Sirpa Hämäläinen.

Alueen kaivuutöissä vedetään putkitukset tapahtumasähkölle ja ulkovalaistukselle. Pintatöihin puolestaan kuuluu Sanomatalon vieressä kulkevan Eero Erkon kadun kivetys sekä Makasiinipuiston viheralueiden rakentaminen ja istutukset. Keskustakirjasto Oodin edustalle rakennetaan leikkialue kiipeilytelineineen.

Alueen pitkästä historiasta jää muistuttamaan taiteilija Akseli Leinosen Makasiinipuistoon tekemä tiililadontataideteos Massa. Lähes 200 neliön laajuinen teos nousee vanhojen makasiiniraunioiden paikalle.

Destia on pysynyt mallikkaasti sovitussa aikataulussa.

Rakentaminen vilkkaassa kaupunkiympäristössä vaatii monenlaisia liikennejärjestelyjä.

– Olemme keskellä suosittuja kevyenliikenteen reittejä niin Baanan, päärautatieaseman kuin Töölönlahdenkin suuntaan. Liikenteen yhteensovittamista on tehty osittaisella työn jaksottamisella, Nyyssönen sanoo.

Liikennejärjestelyjä ovat vaatineet Töölönlahdenkadun bussi- ja henkilöautoliikenne, päärautatieaseman pysäköintihalli P-Elielin sisäänajotunneli ja Musiikkitalon vierusta. Musiikkitalon eteläisen sisäänkäynnin luo on rakennettu kiertotie ja työmaalle avautuva katselukoroke. Liikennettä on rajoitettu Sanomatalon kupeessa Eero Erkon kadulla. Pyörä- ja kävelyreitit elävät työmaan edetessä, koska Helsingin vilkkain kevyenliikenteenreitti Baana syöttää alueelle jatkuvaa liikennettä.

– Kiasman huoltoliikenne on huomioitu työmaarajauksissa. Sanomatalon vierustalle avattu huoltoväylä on kapeahko täysperävaunurekkojen kääntymiselle, mutta asiat on saatu järjestettyä hyvässä ymmärryksessä ja yhteistyössä eri tahojen kanssa, Hämäläinen toteaa.

Hämäläinen kiittelee sujuvaa yhteistyötä kaupungin kanssa. Urakan haasteista on ollut yhteinen ymmärrys alusta lähtien.

Oodin rakennustöiden johdon kanssa pidetään säännöllisin väliajoin aikataulupalavereita. Työmaa-aitaa on laajennettu ja supistettu töiden etenemisen tahdissa.

– Työmaan vaneriaita on ollut hyvä ratkaisu. Se rajaa alueen selkeästi muulta liikenteeltä, eikä yksikään pyöräilijä tai kävelijä voi vahingossa eksyä rakentamisen keskelle, Nyyssönen huomauttaa.

Työmaata ympäröivä aita sai osansa värikkäästä kaupunkitaiteesta, kun Mimmit peinttaa -yhteisö kuvitti sitä Helsingin juhlaviikkojen aikana syyskuun alussa.

Omat haasteensa tiukkaan aikatauluun toivat Musiikkitalon edustalla kesällä järjestetyt ulkoilmakonsertit, jotka keskeyttivät työt torstai-iltaisin. Toukokuun lopulla työmaan ohi vilisti Naisten Kympin 10 000 juoksijaa, ja heinäkuussa työt hiljenivät presidenttien Putin ja Trump Helsingin vierailun ajaksi.

– Destia on pysynyt mallikkaasti sovitussa aikataulussa. Yhteistyömme on sujunut hyvin. Asioista on puhuttu avoimesti, ja hankaliin tilanteisiin on löydetty yhdessä ratkaisuja, toteaa Nyyssönen.

Destian työmaata ja sen aliurakoita pyörittää Töölönlahden kupeessa yhdeksän hengen työnjohtotiimi.

– Meillä on ihan mahtava porukka huipputekijöitä, joiden kanssa on ilo rakentaa Helsingin näkyvintä aluetta, Perttu kiittelee.

Työmaakierroksen jälkeen jatkamme haastattelua työmaatoimistossa, juuri sadekuuron alkaessa. Toimiston ulkoseinän keltavihreä kyltti kertoo Suomen suurimmasta olohuoneremontista.

Toinen kyltti julistaa: Torilla tavataan, pian entistäkin suuremmalla syyllä.

Yhtäkkiä sisätiloihin lankeaa pimeys – myrsky on katkaissut sähköt. Työmaahan se ei vaikuta. Hulevesien ohipumppaukset pyörivät aggregaatin voimin, ja kivityöt kestävät aluillaan olevan sateen. Työmaaportista kurvaa ulos ponttikone, sisään ajaa uusi tavarakuorma. Portin edestä hurahtaa liikenteeseen bussillinen matkustajia.

Torilla tavataan joulukuun alussa!

Destia

Hankintainsinööri ja hyökkääjä – nyt pelataan Vaahteramaljasta

Töissä Destiassa  · Julkaistu 13.09.2018

Juha-Pekka Peltonen työskentelee Destian Itä-Suomen tulosyksikössä hankintainsinöörinä. Tämän jutun tarkoitus ei ole kuitenkaan keskittyä Peltosen töihin. Juha-Pekka Peltonen nimittäin pelaa tänä viikonloppuna amerikkalaisen jalkapallon SM-liigan eli Vaahteraliigan loppuottelussa Kuopio Steelersin riveissä.

Vaahteramaljasta pelataan tulevana lauantaina 39:ttä kertaa. Kuopio Steelers saa vastaansa jo seitsemättä peräkkäistä mestaruutta puolustavan Helsinki Roostersin.

– Vastustaja on kova, mutta jokainen pelaajamme on asennoitunut tekemään työnsä 110-prosenttisesti, jotta saamme Vaahteramaljan Savon puolelle, Peltonen lupaa.

Amerikkalaista jalkapalloa harrastaa noin 3 300 suomalaista. Vaikka sekä miesten että naisten harrastajamäärät ovat nousussa, ei uusien tulokkaiden ole helppo päästä korkeammille sarjatasoille. Tästä syystä esimerkiksi Kuopio Steelers on avannut mahdollisuuden uusille harrastajille päästä mukaan liittymällä kehitysjoukkueeseen.

Destiassa Peltonen on työskennellyt vajaa seitsemän vuotta. Hankintainsinöörin työnkuvaan kuuluu erilaisten työmaapalveluiden ja materiaalien hankinta, urakoitsijoiden ja toimittajien kartoittamista, tarjouspyyntöjä ja erilaisia neuvotteluja. Jenkkifutista hän on pelannut vajaa neljä vuotta.

Hänen mukaansa työn ja vakavan harrastamisen yhdistäminen on onnistunut hyvin, mistä hän kiittää työnantajaansa Destiaa. Suurin osa työstä painottuu toimistotyöaikoihin ja harjoitukset taas iltoihin ja viikonloppuihin.

– Viikolle osuvista pelipäivistä on pystynyt sopimaan hyvin työnantajan kanssa. Pyrin tekemään työni hyvin, jotta pystyn myös keskittymään jenkkifutikseen ja antamaan sille kaikkeni vapaa-ajalla, Peltonen kertoo.

Tavoitteena olla suurempi, vahvempi ja nopeampi

Harjoituksia kertyy melkoisesti: kauden ollessa päällä lajiharjoituksia on 4–5 kertaa viikossa ja lisäksi oma-aloitteista salilla käyntiä tulee ympäri vuoden 3–4 kertaa viikossa. Jenkkifutiksessa Peltosta kiehtoo lajin fyysisyys ja joukkuepelaaminen. Kuopio Steelersiä hän kuvaa perheeksi, joka puhaltaa yhteen hiileen.

– Käymme yhdessä salilla, vietämme aikaa yhdessä ja nautimme yhteisestä lajista, Peltonen kuvailee.

Tämän vuoden kausi on ollut Steelersille todella positiivinen, ja joukkue on valmis viikonlopun koitokseen. 

Pelaajat Roope Korhonen ja Juha-Pekka Peltonen

Joukkueen runko on pysynyt tiiviinä pitkään ja taktiikoita on voitu hioa samalla porukalla jo useita vuosia.

Peltosella työn ja vapaa-ajan tavoitteet menevät käsi kädessä.Loukkaantumisia tuli alkukaudesta, mutta onneksi meillä on vakaa ja kokenut valmennus sekä kokoonpano. Vaahteramalja on Super Bowlin kaltaisesti yhdestä poikki -ottelu, joten kaikkien pitää saada maksimit omasta kropastaan irti, Peltonen kertoo.– Nousimme viime vuonna 1-divisioonasta Vaahteraliigaan ja nyt olimme runkosarjan kakkosia. 

– Tavoitteeni jenkkifutiksessa on sama kuin joukkueemme motto: Bigger. Stronger. Faster. Haluan päihittää vastustajani olemalla suurempi, vahvempi ja nopeampi. Työuran puolesta haluan kehittyä hankinnan saralla ja olla viisaampi sekä tuloksellisempi.

Tavoitteet ovat kirkkaat. Selkeää mestariainesta.

Vaahteraliigan loppuottelu pelataan lauantaina 15. syyskuuta 2018 kello 18 Telia 5G Areenalla Helsingissä. Ottelu näytetään myös Ruutu+-kanavalla.

Kuva pelaajista: Kuvaaja: Jari Turunen, Kuvassa Roope Korhonen ja Juha-Pekka Peltonen

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.