Destia
Ladataan...

Destian sidosryhmäjulkaisu

Torilla tavataan!

Toimiva Suomi  · Julkaistu 08.10.2018

Surkea sääkään ei hidasta vauhtia, kun Destia uudistaa Kansalaistoria Helsingin ydinkeskustassa. Tiiviissä kaupunkiympäristössä rakentaminen vaatii tositoimijoilta monenlaista erikoisosaamista.

Syysmyrsky riepottaa puita ja pöllyttää hiekkaa, tumma taivas enteilee sadetta. Työmaalla hurisevat imupumput, ja kaivinkoneet raivaavat tilaa uusille hulevesijärjestelmille. Pyörökuormaaja tuo lisää graniittia kivimiesten naputeltavaksi. Sää on surkea, mutta töitä se ei haittaa, kun Helsingin Töölönlahden eteläkupeeseen rakennetaan Kansalaistoria ja Makasiinipuistoa.

Helsingin keskustakirjasto Oodin rakennustyömaan lisäksi työmaata rajaavat Musiikkitalo, nykytaiteen museo Kiasma ja Sanomatalo. Mannerheimintien toisella puolella seisoo Eduskuntatalo. Nyt ollaan aivan Helsingin ytimessä.

– Kansalaistori ja Makasiinipuisto muodostavat yhdessä keskustakirjasto Oodin etupiha-alueen, sanoo projektinjohtaja Anna Nyyssönen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

– Urakkaan kuuluu pohja-, vesihuolto- ja viherrakentamistöitä. Osa maarakentamistöitä ovat pilaantuneen maamassan poisvienti sekä luonnon- ja betonikivetyksien asentaminen.

Alueesta tehdään mitä erilaisimpien yleisötapahtumien näyttämö ja kaupunkilaisten vihreä olohuone, joka yhdistyy Helsingin keskuspuistoon.

– Tämä on mielenkiintoinen ja haastava työmaa, sillä töitä tehdään todella näkyvällä paikalla keskellä vilkasta pääkaupunkia, toteaa Destian työpäällikkö Kimmo Perttu.

– Työssä pitää huomioida yhtä hyvin niin henkilöauto- ja bussiliikenne kuin aluetta ympäröivät jalankulku- ja pyöräilyreitit. Oman säväyksensä työmaalle tuo ympärillä elävä kaupunki tapahtumineen.

Urakkaan kuuluu pohja-, vesihuolto- ja viherrakentamis­töitä.

Toukokuussa alkaneen vaativan urakan etenemisellä on kaksi tinkimätöntä kirittäjää. Syyskuun loppuun mennessä noin puoleen väliin edenneet kivetystyöt luovat pohjan Kansalaistorille, jolla vietetään Oodin avajaisia joulukuun 3. päivä. Valmista on oltava marraskuun puoliväliin mennessä.

Tämän jälkeen alkavat rakennustyöt Makasiinipuistossa, jonka luovutus on ensi vuoden kesäkuun 28. päivä. Pelivaraa ei ole, sillä puiston viereinen Finlandia-talo on 1.7.2019 alkavan Suomen EU-puheenjohtajakauden päätapahtumapaikka. Silloin lähiympäristön on oltava mallillaan.

– Tällä hetkellä kriittisin työvaihe on Kansalaistorin kivetys. Luonnongraniitilla päällystettävää aluetta on yli 12 000 neliötä, ja jokainen laatta- ja nupukivi nuijitaan käsityönä paikoilleen, Perttu sanoo.

Kymmenien tuhansien kivien työmaalla tehdään pitkiä päiviä eri vuoroissa aamukuudesta iltakymmeneen. Luonnonkivilaatoituksesta rakentuvat myös pieni porrastasanne ja Kansalaistoria reunustavat matalat muurit. Marraskuuta lähestyttäessä kivetystyöt ovat olleet syyssäiden armoilla, sillä kovilla sateilla työmaan ylle tarvitaan telttakatos. Se on myös varustettu lämmityslaitteilla siltä varalta, että kivetystyön lämpötilaraja, +5 astetta, alittuu.

Kivetystyömaan vieressä myllää hulevesiviemäröinnin uusimiseen liittyvä ohipumppaus, joka jatkuu vuorokauden ympäri viikonloppuja myöten.

Helsingin tapahtumanäyttämöksi ja eläväksi olohuoneeksi rakentuvan alueen paikalla oli aikoinaan VR:n makasiinit, jotka tuhoutuivat tulipalossa vuonna 2006. Maa-aines varikko- ja varastoalueen alla oli pilaantunut vuosien saatossa.

Nyt kaikki pintakerrokset uusitaan ja pois viety maa-aines korvataan uusilla kerrosrakenteilla ja osittaisilla vaahtolasikevennyksillä. Vanhojen rakenteiden poistossa ei vältytty yllätyksiltä.

– Kaivuutöissä löytyi vanhoja kaivoja ja viemäreitä, jotka on nyt tulpattu ja katkaistu. Myös poiskuljetettavan pilaantuneen maan määrä osoittautui seitsemän kertaa ennakkoarvioita suuremmaksi, mikä teetti lisätöitä, kertoo Destian työmaapäällikkö Sirpa Hämäläinen.

Alueen kaivuutöissä vedetään putkitukset tapahtumasähkölle ja ulkovalaistukselle. Pintatöihin puolestaan kuuluu Sanomatalon vieressä kulkevan Eero Erkon kadun kivetys sekä Makasiinipuiston viheralueiden rakentaminen ja istutukset. Keskustakirjasto Oodin edustalle rakennetaan leikkialue kiipeilytelineineen.

Alueen pitkästä historiasta jää muistuttamaan taiteilija Akseli Leinosen Makasiinipuistoon tekemä tiililadontataideteos Massa. Lähes 200 neliön laajuinen teos nousee vanhojen makasiiniraunioiden paikalle.

Destia on pysynyt mallikkaasti sovitussa aikataulussa.

Rakentaminen vilkkaassa kaupunkiympäristössä vaatii monenlaisia liikennejärjestelyjä.

– Olemme keskellä suosittuja kevyenliikenteen reittejä niin Baanan, päärautatieaseman kuin Töölönlahdenkin suuntaan. Liikenteen yhteensovittamista on tehty osittaisella työn jaksottamisella, Nyyssönen sanoo.

Liikennejärjestelyjä ovat vaatineet Töölönlahdenkadun bussi- ja henkilöautoliikenne, päärautatieaseman pysäköintihalli P-Elielin sisäänajotunneli ja Musiikkitalon vierusta. Musiikkitalon eteläisen sisäänkäynnin luo on rakennettu kiertotie ja työmaalle avautuva katselukoroke. Liikennettä on rajoitettu Sanomatalon kupeessa Eero Erkon kadulla. Pyörä- ja kävelyreitit elävät työmaan edetessä, koska Helsingin vilkkain kevyenliikenteenreitti Baana syöttää alueelle jatkuvaa liikennettä.

– Kiasman huoltoliikenne on huomioitu työmaarajauksissa. Sanomatalon vierustalle avattu huoltoväylä on kapeahko täysperävaunurekkojen kääntymiselle, mutta asiat on saatu järjestettyä hyvässä ymmärryksessä ja yhteistyössä eri tahojen kanssa, Hämäläinen toteaa.

Hämäläinen kiittelee sujuvaa yhteistyötä kaupungin kanssa. Urakan haasteista on ollut yhteinen ymmärrys alusta lähtien.

Oodin rakennustöiden johdon kanssa pidetään säännöllisin väliajoin aikataulupalavereita. Työmaa-aitaa on laajennettu ja supistettu töiden etenemisen tahdissa.

– Työmaan vaneriaita on ollut hyvä ratkaisu. Se rajaa alueen selkeästi muulta liikenteeltä, eikä yksikään pyöräilijä tai kävelijä voi vahingossa eksyä rakentamisen keskelle, Nyyssönen huomauttaa.

Työmaata ympäröivä aita sai osansa värikkäästä kaupunkitaiteesta, kun Mimmit peinttaa -yhteisö kuvitti sitä Helsingin juhlaviikkojen aikana syyskuun alussa.

Omat haasteensa tiukkaan aikatauluun toivat Musiikkitalon edustalla kesällä järjestetyt ulkoilmakonsertit, jotka keskeyttivät työt torstai-iltaisin. Toukokuun lopulla työmaan ohi vilisti Naisten Kympin 10 000 juoksijaa, ja heinäkuussa työt hiljenivät presidenttien Putin ja Trump Helsingin vierailun ajaksi.

– Destia on pysynyt mallikkaasti sovitussa aikataulussa. Yhteistyömme on sujunut hyvin. Asioista on puhuttu avoimesti, ja hankaliin tilanteisiin on löydetty yhdessä ratkaisuja, toteaa Nyyssönen.

Destian työmaata ja sen aliurakoita pyörittää Töölönlahden kupeessa yhdeksän hengen työnjohtotiimi.

– Meillä on ihan mahtava porukka huipputekijöitä, joiden kanssa on ilo rakentaa Helsingin näkyvintä aluetta, Perttu kiittelee.

Työmaakierroksen jälkeen jatkamme haastattelua työmaatoimistossa, juuri sadekuuron alkaessa. Toimiston ulkoseinän keltavihreä kyltti kertoo Suomen suurimmasta olohuoneremontista.

Toinen kyltti julistaa: Torilla tavataan, pian entistäkin suuremmalla syyllä.

Yhtäkkiä sisätiloihin lankeaa pimeys – myrsky on katkaissut sähköt. Työmaahan se ei vaikuta. Hulevesien ohipumppaukset pyörivät aggregaatin voimin, ja kivityöt kestävät aluillaan olevan sateen. Työmaaportista kurvaa ulos ponttikone, sisään ajaa uusi tavarakuorma. Portin edestä hurahtaa liikenteeseen bussillinen matkustajia.

Torilla tavataan joulukuun alussa!

Destia

Virkut viherrakentajat

Töissä Destiassa  · Julkaistu 15.10.2018

Pieni puro solisee hennoilla perennoilla ja pyöreillä mukulakivillä katetun uoman poikki. Ollaan Kankaalla, Jyväskylän vauhdikkaimmin kasvavalla asuntoalueella, vain 1,5 kilometrin päässä ydinkeskustasta.

Destian työmaapäällikkö Riikka Venäläinen ja työnjohtaja Tea Leppänen astelevat 100 metriä pitkän ja 5–10 metriä leveän uoman pohjalla. Tähän hulevesikanavaan johdetaan Kankaan alueen pintavedet.

– Istutamme tänne yli 2 000 perennaa. Täysikasvuisena ne peittävät uoman pohjan. Kasvit poistavat purosta epäpuhtauksia ja ravinteita, ennen kuin vesi virtaa Tourujokeen. Nyt vettä on vähän, mutta sateiden jälkeen sitä voi olla uomassa reunoja myöten, Leppänen kertoo.

Kankaan hulevesikanavan rakentaminen on työllistänyt Leppästä ja Venäläistä alkukesästä. Elokuun puolivälissä projekti on melkein valmis. Uoman reunoille istutetaan vielä pensaita ja muutama puu.

– Kavensimme ensin vanhaa kiviuomaa ja rakensimme padotuskynnyksen. Sitten levitimme pohjalle biohiiltä, multaa ja katekankaan, jonka läpi istutimme kasvit. Uoman pohjalle ei päässyt kuorma-autolla ja kaivinkoneella, joten maa-ainekset siirrettiin sinne Hiab-nosturilla ja levitettiin käsin. Kangas piti asettaa hiilen ja mullan päälle nopeasti, jotta mahdollinen sade ei huuhtoisi kevyitä maa-aineksia Tourujokeen, Leppänen sanoo.

Vielä vuosikymmen sitten alue oli paperitehtaan pihamaata. Nyt Kankaalle on kaavoitettu 5 000 asukkaan asuinalue. Ensimmäisenä valmistuneet tiilipintaiset kerrostalot ovat asettuneet sopuisasti vanhan punatiilisen tehdasrakennuksen viereen.

– Haasteenamme ovat olleet alueen lukuisat samanaikaiset rakennusprojektit. Aikatauluista on pitänyt sopia tarkasti muiden rakentajien kanssa, jotta emme häiritsisi toistemme työtä, Leppänen sanoo.

Viherrakentaminen on kovassa kasvussa.

Työpari Venäläinen–Leppänen jakaa työtehtävät joustavasti tilanteen mukaan. Molempien päiviin kuuluu niin paperitöitä kuin työmaakäyntejäkin. Meneillään olevista työvaiheista he keskustelevat päivittäin.

– Vastuullamme ovat urakoiden kustannuslaskenta ja kilpailuttaminen, toteutusvaiheen suunnittelu, laadunvalvonta, raportointi ja töiden johtaminen. Varsinaisen urakoinnin hoitavat alihankkijat. Esimerkiksi tänä kesänä vihertöissä on ollut yli 20 työntekijää, kuusi kaivinkonetta ja saman verran kuorma-autoja, Venäläinen kertoo.

Riikka Venäläinen vastaa esimiehen roolissa kohteiden turvallisuudesta ja talousraportoinnista. Rakennusmestarin (AMK) ja metsäteollisuusinsinöörin (AMK) pätevyydet hankkinut Venäläinen hallitsee myös katurakentamisen ja teiden kunnossapidon. Hortonomiksi valmistunut Tea Leppänen toimii työmailla vihertöiden asiantuntijana ja työnjohtajana.

Riikka Venäläinen ihailee Tea Leppäsen ammattitaitoa viherrakentamisessa ja kykyä päästä nopeasti sisään haastavaan pestiinsä.

– Tea on omaksunut vauhdilla hänelle aiemmin vieraat työnjohdon tehtävät ja toimii alihankkijoiden kanssa sujuvasti. Hän tarttuu ennakkoluulottomasti haasteisiin ja heittäytyy mukaan tekemiseen, Venäläinen kehaisee.

Destiassa puolisen vuotta työskennellyt Leppänen puolestaan arvostaa Venäläisen vankkaa, vuosikymmenen työkokemuksen tuomaa varmuutta ja kykyä hoitaa monia asioita samanaikaisesti.

– Riikalla ovat kaikki projektit ja alihankkijaverkosto hanskassa. Hän on pystynyt rakentamaan niin hyvät suhteet kaikkiin alihankkijoihimme, että meillä riittää hyviä tekijöitä näin nousukaudellakin, Leppänen kiittelee.

Kankaan hulevesikanava on vain yksi työparin projekteista. Meneillään on myös kahden puiston ja yhden piha-alueen rakentaminen sekä useita katujen ja teiden rakentamis- ja korjausurakoita. Lisäksi kaksikon vastuulla on tiettyjen Jyväskylän puisto- ja katualueiden hoito ja talvikunnossapito.

– Viherrakentamisen määrä on kasvanut Jyväskylässä merkittävästi parin viime vuoden aikana, Venäläinen toteaa.

– Muutoksen taustalla ovat talouskasvu ja keskustan ympäristön viheralueita rikastuttava Kehä Vihreä -hanke.

Destia

Lataa lisää juttuja

TILAA VIA-SIDOSRYHMÄLEHTEMME

Voit tilata alla olevalla lomakkeella Destian Via-sidosryhmälehden, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua aiemmin tehdyn tilauksen.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.